34 godina postojanja

Uvijek uz Vas od 1990. godine!

NOVOSTI

Peći na pelete – instalacija, dimnjak

neispravan_dimnjak_1Pravilna ugradnja peći na pelete zahtjeva da se peć na pelete spoji na ispravan dimnjak. Ispravan dimnjak za peći na pelete osnovni je uvjet da će peć ispravno raditi te postići deklariranu snagu s specificiranom potrošnjom peleta. Dimnjak bi trebao biti okrugli s glatkom površinom i s dimovodnom kapom s zaštitom od vjetra. Drugi obavezni uvjet za pravilan rad peći na pelete je dovod svježeg zraka u prostor gdje se nalazi peć. Otvor za dovod svježeg zraka ne bi smio biti manji od 80cm2. Spajanje cijevi za dovod zraka direktno na peć nije ispravno. Najbolja pozicija otvora je iza same peći gdje će okolna toplina spriječiti hlađenje prostora.

Za pravilno sagorijevanje peleta potreban je podtlak u dimnjaku zavisno od snage peći od 10-12Pa. Dimnjak će podtlak postići ako je dobro izoliran, te ima ispravnu kapu dimnjaka za zaštitom od vjetra.

Izolirani dimnjak spriječava hlađenje dimnih plinova koji bi kod dobrog sagorijevanja trebali biti između 200-220C. Kod loše izoliranog dimnjaka temperatura dimnih plinova spušta se na 170-190C, te dimnjak slabije vuče, a za najčešću posljedicu imamo crno staklo na ložištu te kod još nižih vanjskih temperatura i potpuno zagušenje ložišta s nemogućnošću gorenja peleta, prekrcavanje i iznimno opasnu situaciju za korisnika peći.

Također postoji i problem jakog vučenja dimnjaka kod prevelikog promjera dimnjaka, promjer dimne cijevi za peći na pelete ne bi trebao biti veći od 130mm, ukoliko je veći promjer potrebno je provući dimnu cijev promjera 80mm kroz postojeći dimnjak te isti dobro izolirati. Prejako sagorijevanje možemo prepoznati po svijetlo smeđem staklu ložišta ili po jakom i bučnom plamenu, temperature dimnih plinova se dižu preko 240C i za posljedicu možemo imati deformaciju ložišta.

pravilno_postavljanje_peci

Sobne peći na pelete za ispuhivanje toplog zraka ili termo peći imaju priključak na dimnu cijev promjera 80mm i s istim promjerom se može izvesti cijeli dimnjak, na samu peć se instalira T odvojak koji nam omogućava čišćenje pepela. Preporuka je dimnu cijev od same peći okomito izvesti unutar prostora te se na određenoj visini priključiti na dimnjak po kutem od 45, pristup dimovodnoj cijevi unutar prostora je potreban kako bi se mogao izmjeriti podtlak dimnjaka mjernim instrumentom.

Dimnjak se nikada ne smije odvesti samo probojem kroz zid već se mora izvesti na krov kako bi se osiguralo normalno izgaranje. Pogledajte primjere nepravilnih izvedbi odvoda dimnih plinova odnosno “fasadnih dimnjaka”.

 

 

 

 

Partneri i distributeri za:

Uvoznik i distributer za:

a