33 godina postojanja

Uvijek uz Vas od 1990. godine!

DSK.hr

Zakon o pušenju

cigareta.jpgCijena ventilacije kafića za pušače je skupa !? Koliko košta ventilacija za kafiće? Svi govore skupo je, ali nitko ne zna kolika je točna cijena opreme za ventilaciju i filtraciju kafića. Mi vam kažemo da možete dobaviti opremu za ventilaciju i filtraciju kafića od 50m2 već od 17.777 kn+pdv. U cijenu je uključena ventilacija s ventilatorom za 10 izmjena zraka u sat vremena za prostor od 150m3 te elektrostatski pročistivač FAIR koji osigurava potpuno čisti zrak i omogućuje uštede jer ne morate dobaviti 100% čistog zraka za 10 izmjena već samo 33%. Zrak koji izbacujete van iz prostora je dvostruko filtriran, prvi put kroz elektrostatski prošistač te zatim i kroz mehanički filter zraka.

ELEKTROSTATSKI PROČISTAČI ZRAKA FAIR

U našoj download zoni možete preuzeti sljedeće dokumente:

MIŠLJENJE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA O PROČISTAČIMA ZRAKA FAIR

ZAKON O OGRANIČAVANJU UPOTREBE DUHANSKIH PROIZVODA
TUMAČENJE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI
ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA ZA PUŠAČKI PROSTOR
ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA ZA PROSTOR ZA PUŠENJE
OBRAZAC IZJAVE ZA JAVNOG BILJEŽNIKA

 

Znači prema donesenom zakonu ukoliko u ugostiteljskom objektu nije moguće urediti prostor za pušenje prema propisanim uvjetima, samo u ugostiteljskom objektu manjem od 50m2, u kojem se isključivo uslužuje piće moguće je cjelokupan prostor proglasiti pušačkim prostorom.

Pušačkim prostorom mogu se proglasiti svi ugostiteljski objekti koji
1. isključivo uslužuju piće,
2. svojom kvadraturom prostora za usluživanje ne prelaze 49,99m2.
Prostor za usluživanje je prostorija u kojoj se uslužuju gosti, a u koju se ne ubraja kvadratura sanitarija, radnog prostora i skladišta.

Takav pušački prostor/ugostiteljski objekt mora ispunjavati sljedeće uvjete:
– prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor,
– prostor mora imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat,
– odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora se osigurati sustavom za filtriranje,
– prostor mora biti opremljen sredstvima promidžbe spoznaje o štetnosti uporabe duhanskih proizvoda (plakat, leci, naljepnice ili si.),
– u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Ukoliko je ugostiteljski objekt veće površine od 49,99m2 morat će ukoliko žele ugostiti goste koji uživaju duhanske proizvode urediti prostor za pušenje:

Prostor za pušenje Zakon definira se na slijedeći način:
„ Prostor za pušenje je potpuno zatvoren prostor koji je fizički odvojen od drugih zatvorenih prostora“.
Prostora može biti prilagođen i uređen u skladu sa poslovanjem ali mora ispunjavati sljedeće uvjete:
– prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor,
– površina prostora ne smije biti manja od 10m2 ,
– prostor ne smije zauzimati više od 20% površine prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima, odnosno 20% ukupne površine javnoga prostora,
– prostor ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore,
– u prostoru se ne smije usluživati hrana ni piće.
U prostorima za pušenje moguće je konzumirati hranu i piće, ali nije dozvoljeno nikakvo usluživanje (korisnici usluga sami mogu prenijeti hranu ili piće u taj prostor).

Znači prema zakonu o zabrani pušenja, pušenje je dozvoljeno ukoliko se objekt opremi ventilacijskim sustavom koji omogućuje najmanje deset izmjena zraka u jednom satu. Propisuje se i da uz ventilacijski sustav, prostor za pušenje mora biti opremljen i sustavom za filtriranje, odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog u otvoreni prostor kroz sustav za filtriranje. Da bi funkcionalnost sistema bila ispravna prema tehničkim uvjetima potrebno je ubacivanje svježeg zraka i to 100%, dok kod ugradnje pročistača postotak ubacivanja svježeg zraka se smanjuje na 33% ili čak na 15% uz upotrebu filtera za uklanjanje neugodnih mirisa. U prostorima u kojima se često nalaze pušači, poput kafića, restorana, barova i uredskih prostorija za pušenje, pročistač zraka je neophodan jer uklanja duhanski dim, koji bi se inače taložio u prostoriji i na plućima ljudi, a također uklanja i mirise.

                                                                                       Fair_Superior_f303.jpg

Fair elektrostatski pročistači zraka omogućuju visokoučinsko pročišćavanje zraka, uz protok zraka do čak 3650 m3/h zavisno od modela i načina ugradnje. Svi modeli imaju serijski ugrađen senzor dima za automatsko uključivanje uređaja, automatsko i ručno upravljanje, 5 brzina rada, indikator zaprljanosti filtera, automatsko isključenje uređaja kod potpuno zaprljanog filtera, daljinski upravljač, ionizator zraka te modeli s oznakom AIR imaju dovod svježeg zraka 300-360 m3/h.

                                                                        Fair_opis.jpg

Pročistači zraka osim što su rješenje za ventilaciju i filtraciju zagađenog zraka ujedno predstavljaju i izvor uštede. Pročistač zraka uklanja zagađivala recirkuliranjem zraka, s tim da je 33% svježeg zraka ipak potrebno zbog dovođenja kisika i izbacivanja ugljičnog dioksida, što pročistač ne može napraviti. Znači pročistač nam omogućuje da ne izmjenjujemo 100% zrak iz prostora te nanovo grijemo ukupnu količinu zraka. Fair pročistači zraka predstavljaju odličnu soluciju kao zamjenu za kompleksnije ventilacijske sustave s filtracijom zraka za objekte do 300m3, ugradnjom dovoda svježeg zraka i elektrostatskog pročistača Fair dobivamo vrhunsku kvalitetu zraka.

 

Partneri i distributeri za:

Uvoznik i distributer za: